Spørsmål & Svar

Hvilke rutiner har dere for folk som ønsker å dra til Riga for operasjon eller medisinsk behandling?
- De aller fleste personene kommer til byen dagen før de skal innskrives på sykehuset, de bor første natten på hotell (inkludert i prisen) i byen. Denne dagen er ment til organisatorisk løsing og avslapning i forbindelse med turen. Dagen etter vil representanten vår kjøre deg til klinikken for medisinsk kirurgi, tester og prøvetaking, så er det møte med doktoren og andre medisinske ansvarlige. Operasjonen skjer som regel morgenen etter undersøkelsen. Hvis det ikke er noen uforutsette komplikasjoner eller problemer etter operasjonen, kan du reise hjem etter 3 netter.

Hva skjer om testene viser medisinske problemer som ikke er forenelig med fedmekirurgi?
- Under slike omstendigheter tilbakebetales mesteparten av det du betalte, og man betaler da kun for testene som er utført, disse testene koster omentrent 6 400,- NOK.

Er inngrepet i Riga, en fremmed by, trygt?
- Vi kan garantere deg at overvektsoperasjoner i Riga er trygt, ja like sikkert som i Norge, Sverige eller andre vesteuropeiske land. De samme medisinene,teknikkene, instrumentene og diagnoseutstyr som benyttes i EU\EØS. Forskjellen er kostnadene. Latvia er et lavkostnads land og derfor blir også operasjoner mye rimeligere enn i land som for eksempel Norge.

Hvorfor fungerer fedmekirurgi?
Dette spørsmålet er det veldig mange som stiller oss, og det forstår vi godt. Vi anbefaler deg å stole på lange studier ogpraksis, videre garanterer vi deg at fedmekirurgi er effektivt, og man oppnår et stort vekttap, det løser problemene for alvorlig overvektige folk. Du vil få betydelig bedre resultater, som er livslange, om du bruker din ernæringsplanen, den er tilpasset akurat deg av legene.

Hvor mye kan jeg regne med å gå ned?
- Resultatene av fedmeoperasjon er avhengig av ditt fedme nivå før operasjonen. Resultatene er også avhengig av hva pasienten spiser samt hvor aktiv en er etter operasjonen. I gjennomsnitt er vekttapet ca 60-70% av overvekta et år etter inngrepet.

Tar det lang tid før en kan regne med å fungere normalt etter operasjonen?
- Å fungere som normalt etter de fysiske aspektene i forbindelse med operasjonen er vanligvis seks uker, men de aller fleste returnerer tilbake til arbeid etter kort tid. Enkelte pasienter føler seg slapp og trett i mange måneder etterpå. Dette er felles for hvilken som helst annen operasjon også. Den oppererte bør begynne med forsiktig mosjon etter at man er hjemme igjen.

Må jeg bruke mineraler og vitaminer resten av livet?
- Sansynligvis så må du det. Kapasiteten i magen minimeres etter operasjon, noe som betyr at magen ikke vil nyttegjøre seg alle næringsstoffer og opptaket av nødvendige vitaminer samt mineraler blir redusert. For at du skal få alle vitaminer/mineraler må du regne med å ta kosttilskudd resten av livet.

Har man mistet muligheten for graviditet etter fedmekirurgi?
- Nei, problemet er svært viktig for mange kvinner og par, flere av dem blir forvirret av begrensningene i kaloriinntak, og tror at det gjør at en ikke kan føde friske barn. Dette stemmer ikke. Kvinnen mister eller reduserer ikke muligheten for graviditet og å føde velskapte barn etter fedmeoperasjonen, de aller fleste doktorer vil råde deg til å vente med graviditet i 18 måneder etter operasjonen.

Kan jeg bli fet igjen?
- Det er selvfølgelig muligheter for at man blir overvektig igjen. Vi kan i teorien spise oss til et så stort overskudd at en overkjører begrensningene i magen. Pasienter som etterlever sin kostholds, ernærings samt mosjonsplan blir aldrig overvektige igjen. Kroppen trenger næringsstoffer for å fungere optimalt. Det er derfor viktig med et sunt kosthold samt å spise lite mat om gangen, men mye oftere enn tidligere, det er også viktig å tygge maten veldig godt, og at kosholdet inneholder mye frukt / grønnsaker, man må forsøke å unngå raffinert sukker, fett samt bearbeidet mat.

Hvordan er oppfølgingen etter at man er kommet hjem igjen?
- Slanke Operasjoner i Latvia har et overordnet mål om å forsikre oss at den medisinske reiseopplevelsen er positiv og at man føler seg ivaretatt hele veien fra man går på flyet hjemme og til man er vel hjemme igjen. Vi står fortsatt til tjeneste også etter at du er hjemme. Og vil besterbe å gjøre vårt ytterste for at du skal føle deg ivaretatt også etter hjemkomsten.

Hvilke tester må man ta før ankomsten til sykehuset?
- Alle tester blir gjort ved sykehuset i Riga dagen før operasjonen. Bare når alvorlige helseplager, som hjerterelaterte og andre alvorlige plager, ber man pasienten om å ta noen prøver hos fastlegen i hjemlandet før man kommer til Riga.

Skal jeg på diett før fedmekirurgi blir godkjent?
- Vi forlanger ikke diett i forbindelse med fedmeoperasjon. Vi oppfordrer likevel våre pasienter til å gå over på fettfattig kost omentrent 2 uker før operasjonen, for å oppnå medisinske fordeler. Kostholdet før operasjonen er også en fordel for at du skal være forberedt på det nye kostholdet som du må gjennomføre etter operasjonen.

Jeg lurer meg på om fedmekirurgi det beste for meg?
- Det er avhengig av din BMI samt din lege. Fastlegen kan gi deg tips om du bør gjennomføre fedmeoperasjon eller ikke. Først og fremst sjekker legen din BMI, for å se om vekten din er over normalt og eventuelt med hvor mye. Gastric bypass kirurgi samt annen fedmekirurgi gjøres vanligvis vis pasienten allerede har forsøkt andre metoder for å kvitte seg med fedmen, dette skal inkludere kostholdsendringer og det å være fysisk aktiv over tid. Fedmekirurgi er alvorlig medisinsk sett. Sykelig fedme fastslår at kirurgi er nødvendig og hensitsmessig. Hvis personen er overvektig med 30-40 kg eller mer og med en Body Mass Index på over 30, vil det sannsynligvis være hensitsmessig å ta operasjonen.

Hvor lenge kan man forvente at resultatene varer etter en fedmeoperasjon?
- De aller fleste pasienter, som tar fedmekirurgi, holder sitt vekttap på intil 50% i gjennomsnitt ca 10 år. Dette resultatet er svært godt. Vist pasienten følger operasjonsstedets ernærings- og treningsprogram, vil fedmekirurgi resultatet vare resten av livet. Det er viktig å huske at fedmeoperasjon alene ikke fører til gode resultater. Å miste vekt er vanskelig. Men folk, som følger rådene i forbindelese med operasjonen, vil aldri ha et fedmeproblem igjen.